steki Kraków

Dla znacznej większości ludzi na całym świecie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, lecz równie poprawnie popularne są z pysznej kuchni. Tak więc, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by później oznajmić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak stosownego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

steki Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj rewelacyjną tożsamość. Jednak ta kuchnia faktycznie ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różne składniki oraz style gotowania i ewoluowała w coś całkiem innego. Na przykład niektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki stosowane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Podstawowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, jakie stanowią bazę kuchni włoskiej, to jego prostota oraz pasja oraz na tym w zasadzie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość bądź też skomplikowane techniki gotowania.

Co dokumentnie miłujemy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz kolosalnej różnorodności makaronów, dwie kluczowe składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko użytkowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie tylko akompaniamentem.

Kultura jedzenia – również do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Najczęściej posiłki są długie, albowiem uważane są za istotny czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo lub też przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed głównymi posiłkami. Potem zachodzi „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” i składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno może być podawane wraz z daniem głównym.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *