restauracje Kraków

Prawdziwy włoski makaron inaczej jaki?
Jeśli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi fabrykanci i klienci na świecie jedzą na rok około pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są prawdopodobnie jedyną nacją, która z radością zjada makaron znacznie więcej niż raz na dzień.

Pizzeria Kraków

Włoski makaron – skąd ta popularność?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (oraz gotowany) jako danie newralgiczne, a nie jako bazowe cukry, które towarzyszą pożywieniom jako danie dodatkowe – np. w krajowej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi bądź rybnymi – jest kolejnym wspaniałym przykładem szablonowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odszukać makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno stworzyć łatwe bądź wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Krakow Restaurant

   

Jakim sposobem zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego trzeba do szablonowego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz nieduża ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co lista składników – po prostu trzeba je wszystkie połączyć, wymieszać i ugnieść do osiągnięcia jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, aby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zazwyczaj gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Wobec tego, jeśli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak trzeba: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ukochanych autentycznych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Jedynie wtedy wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara bądź innym, równie wyśmienitym daniem. Prosto, czysto i wyśmienite -o to chodzi!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *