Restauracja Karmelicka Kraków

Dla znacznej większości ludzi na całym globie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, jakkolwiek równie porządnie znane są z pysznej kuchni. Tak w następstwie tego, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby w następnej kolejności zakomunikować, że nigdzie indziej na globie nie ma tak dobrego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.

kuchnia włoska Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj szczególną tożsamość. Mimo to ta kuchnia istotnie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na rozmaite składniki oraz style gotowania i ewoluowała w coś całkiem innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Doniosła filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, jakie stanowią podstawę kuchni włoskiej, to jego łatwość i pasja oraz na tym po największej części opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość czy też skomplikowane techniki gotowania.

Co całkowicie kochamy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz dużej rozpiętości makaronów, dwie nadrzędne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.

Kultura pożywienia – także do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Z reguły posiłki są długie, bo uważane są za istotny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo bądź też przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed głównymi posiłkami. Później zachodzi „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” oraz składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno ma prawo być podawane wspólnie z daniem głównym.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *