mięso sezonowane Kraków

Dobra kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Pośród licznych wariantów, jakie daje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, kolorów oraz duża porcja zdrowia.

Charakterystyczne włoskie przyprawy

Polakom restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Klasyczne potrawy włoskie

Makarony to baza kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do makaronu. zajrzyj Ryby, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy dziczyzna oraz rożnorodne warzywa, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.

Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska to niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też canelloni, tortellini, minestrone oraz liczne desery – np. granita czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *